Followers

Suggies' Visitors

Tuesday, February 14, 2012

SALAM dari Tutty n Fruity...:)

Assalamualaikum...dan hi semua...

Linda buka blog ini khas untuk pets pertama yang dipilih dalam hidup linda ...iaitu SUGAR GLIDER....org selalu sebut..SUGGIE...:)....

Yang pertama dulu ade la bela unofficially 2 ekor si ikan laga dan .3 ekor ikan puyu....bela dalam akuarium kecik tapak tangan jer...si ikan laga...mati seekor lepas linda letakkan bersama-sama dalam satu bekas...seekor lagi mati bunuh diri sebab melompat dalam sinki masa nak tukar air...kematian ikan puyu agak tragis...sebab 3-3 nyer kejung lepas daddy letakkan beberapa cubit ROTI GARDINEER dalam akuarium....di sangkakan sebagai MATI LEMAS TAKDE OKSIGEN.....kejung + mata terjojol + mulut terngaga.....siang sungguh....


Now ni....dah adopt  a pair of suggies...grey colour...dinamakan sebagai TUTTY(male) n FRUITY(Female).....

Makanya....bolg ini akan menceritakan aktiviti suggies kesayangan Linda...:)

Selamat Datang ker blog Tutty n Fruity....

Adios....


...masih memalu gitu...second days after adopted....

5 comments:

baguznet said...

berapa umur masa dpt suggie nie? basically berapa total initial cost kalau nak bela sugar glider ni?

linda@ibusumaiyah@tuttyfruity said...

buguznet : masa adopted aritu 3-4 bulan umur diaorang...cost awalan lebih kurang rm650 untuk 2 suggies, cage, selimut, buaian, makanan...:)

baguznet said...

boleh tahan yer... biasa makanan dia apa ye? best plak tgk haiwan comel nie... boleh dimakan kucing tak? :D

linda@ibusumaiyah@tuttyfruity said...

Ada makanan rugi nyer iaitu serbuk HPW (high protein W.broo)...itu bagi sikit jer...setengah sudu kecik jer...selebihnya beri dia makan buah-buahan (ada list buahan yang selamat dimakan) dan sayuran..serta telur/ayam rebus..

sebenanrnya..senang ajer bela diaorang ni kalau betul minat...mengujakan tgk gelagat diaorang...

p/s..seekor boleh dapat dalam rm200 - rm300..:)

linda@ibusumaiyah@tuttyfruity said...

*makanan ruji


one more thing...kalau dengan cats, saya boleh katakan...kena hati-hati...kebanyakkan cats memang suka makan diaorang ni...:)
tapi boleh lah di cuba kawankan mereka itupun slps cats tu diperkenalkan sebaiknyer dgn suggies ..:)

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...