Followers

Suggies' Visitors

Friday, April 6, 2012

Sugar Glider Suka Main Panjat & Terbang

Kalau sayangkan sugar glider anda, biarkan lah dia menjalani hidup mereka seperti yang nenek moyang mereka lakukan di hutang Austrolia nun....hehehe...begini- sekali sekala biarkan mereka bermain di MANA-MANA POKOK RENEK disekeliling rumah anda...POKOK PILIHAN ADALAH POKOK RENEK yer....bukan apa..untuk keselamatan suggies kiter juga. Mereka gemar memanjat dan akan berlatih terbang , berpaut dengan alam semula jadi...mereka juga akan mengigit-gigit batang kayu dan daun-daun yang mereka lalui....itu cara mereka nak kenal persekitaran.

Tetapi!!!jangan lah di tinggalkan mereka bermain sorang-sorang kat pokok tu...kena tengok gak diaorang main....ye lah kan..seronok sangat bermain..jenjalan sampai tak tahu dah sampai kemana....MEREKA TIDAK BOLEH HIDUP dengan dunia luar sendirian....mereka boleh jadi pemangsa pada bila-bila masa sahaja....

Kalau mereka hilang atau panjat pokok yang tinggi...BESARLAH kemungkinan kita tak akan berjumpa dengan diaorang lagi.......so hati-hati...kalau ada pokok dalam rumah bagi je la main, panjat grill ker...panjat langsir, asalkan mereka ada hidupan 'out of cage' at least beberapa jam sehari...

jom tengok Tutty n Fruity main-main kat pokok mangga Daddy..:)







2 comments:

Anonymous said...

sis...lepaskan suggie...die x ilang ke

linda@ibusumaiyah@tuttyfruity said...

Tak ilang..ok jer...tapi kena jaga la...kot dia rajin nak selongkar lubang kecil...nanti tak jumpa lak..

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...