Followers

Suggies' Visitors

Thursday, April 5, 2012

Tanda-Tanda Sugar Glider Jantan Dah Matang...;)

Tutty....si anak angkat jantan Linda yang baru jer berusia 3-4 bulan masa di'angkat' lebih kurang 2 bulan yang lalu....sejak seminggu yang lalu...ade sesuatu TERKELUAR dari bahagian 'dubur' dia....ayaaaakkkk....dengan penuh rasa kesian, dicuba-cuba lah juga menolak 'benda' tu kedalam..basuh tangan dulu dan tolak sedikit...TETAPI!!...2 hari lepas.. 'benda' tu keluar panjang giler....aaaaaaa...scaryyy....panjangnyer hampir satu takat jari kiter ni...1 inci lah lebih kurang....nerbesss giler...sebab ingatkan BUASIR lah pulak budak tutty ni....maka nya..malam pantang makan diaorang...makan buah dan sayur jer...minum air bebanyak!!!!

At last...google maklumat kat internet la....penyakit ape lah plak...nak kena bawak veterina lah nampaknyer...

Rupa-rupanya.....anak jantang ni dah nak akhil  baligh dah.....lerrrrr.......tetapi!!!..kenapa lah tanda-tanda nyer tu menakutkan sangat....sampai daddy pun kelam kabut!!!...

Tanda-tanda Sugar Bear/ glider dah nak matang
SUGAR GLIDER jantan akan mula matang pada usia 4 bulan hingga 12 bulan....
*ADA BAU
Bau ni di katakan tidak berbau sangat kalau tempat tinggalnyer bersih. Jika dietnyer betul pun ia tak berbau   sangat serta jika dia sihat walafiat...suggies jantan tak berbau sangat...yer ker?...ye gak kot..sebab suggies saya tak berbau sangat....

* KEPALA BOTAK
Bila dah makin berumur...kepala pun jadi botak...botak tang mana?...botak kat tengah-tengah kepala...Tutty belum membotak lagi...untuk suggies jantan...makin meningkat usia nyer...makin membotak lah dia....lebih jelas kejantanan nyer...errkkk...yer ker?...nanti nak tgk ape yang Tutty boleh buat!!!

*ZAKAR BERCABANG DUA
...haaaa.ini lah yang PALING awal terjadi pada sugar glider kite....botak belum lagi...tapi dah bercabang...errk...camtu yek?...Cabang yang keluar itu...tidaklah keluar terus bercabang...pada mula nya akan keluar sesuatu di bahagian dubur nyer...kita mungkin ingat dia kecacingan atau buasir (seperti yang linda ingat!!). Benda nyer keluar sikit jer....(tengak gambar kat bawah..)....lama kelamaan ia kan kelaur panjang. Boleh capai 1 inci. Itu pun belum terbelah lagi!!!...maybey beberapa hari baru terbelah!!!....waaaaaaa.....

Tutty menunjukkan belahannyer 04/04/12 dalam pukul 3 petang di opis!!!....ish ish ish ...anjat boboy...

Alhamdulillah...dah nak matang dah anak ibu yer.... tapi...FRUIty  dah berapa umur yer?...dah cukup umur ke anak dara tu pulak?....waduhh...

Ini rupa yang sedikit itu... lepas dia tido boleh tgk...mesti panjang...

3 comments:

ayen said...

salam. saya pun ada bela seekor SG jantan. sekarang umur 2 bulan. br sminggu saya bela. alhamdulillah, dah jinak. cuma sy risau bila SG jantan akan matang sbb SG sy single. perlu ke sy beli lagi seekor betina untuk dibuat kawan. takut gak dia stress sbb musim mengawan xde pasangan. huhu

linda@ibusumaiyah@tuttyfruity said...

w'salam..

secara nature nyer sugarglider hidup secara berkoloni...terpulang kepada kemampuan ayen, jika boleh menyediakan female suggies tuk dia, maybe tak de masalah...saya suka membela secara berpasangan agar mereka dapat kehidupan yang lebih normal...:)

mungkin sedikit masa lagi perlu disediakan juga teman untuk dia...at least dia tak sunyi dan hanya bergantung pada kita sahaja...:)

teyqahd said...

ouhh, patot la tuah saye dah botak pale die, igt die ade penyakit kulit ke ape, haha, buat nebes je haa, thanx for the info love ! :)

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...